OnlineMagazine
Platform voor business professionals
q&a
Persoonlijke effectiviteit
Een volle werkdag per week besparen. Wie wil dat niet? Het kan als je AI slim inzet. In haar boek ‘Me Myself & AI’ legt AI-expert en gedragspsycholoog Sanne Cornelissen uit hoe je dat doet. ‘De extra tijd die ik overhoud, gebruik ik bijvoorbeeld om meer te brainstormen, te sparren en betere teksten te schrijven.’
Nieuwste artikelen Alle artikelen
interview
Mens en maatschappij
25 juli 2025
Erwin Wijman
4-6 minuten leestijd
Een stuk of twintig praktische idealisten besloten samen een boek te schrijven over hoe je met kleine keuzes een groot verschil kunt maken voor een betere wereld. Door te stemmen met je portemonnee dus. Elk bankbiljet is ook een stembiljet, je pinpas een stempas. Als lezer denkt u nu misschien: alles goed en wel, maar wie zijn die auteurs dan? We stellen ze hier aan u voor, met steeds dezelfde drie vragen naar waarom, wat, en wie.
preview
Mens en maatschappij
25 juli 2025
Jeroen Boekhoven
3-4 minuten leestijd
Sociale veiligheid is geen vanzelfsprekendheid, zeker niet binnen het sociaal domein waar professionals dagelijks met kwetsbare situaties te maken hebben. In het studieboek Sociale veiligheid in het sociaal domein krijgen (toekomstige) sociaal werkers praktische handvatten om signalen van onveiligheid te herkennen én om professioneel te handelen. In zijn preview bespreekt Jeroen Boekhoven de waarde van dit toegankelijke en activerende boek.
recensie
Organisatiekunde
25 juli 2025
Ward Grootens
3-4 minuten leestijd
Wat gebeurt er als je organisaties benadert als leefomgevingen in plaats van systemen? In ‘De natuurlijke organisatie’ stellen Mark van Vugt en Max Wildschut een evolutionair perspectief tegenover het dominante maakbaarheidsdenken. Ward Grootens dook in dit gelaagde en uitdagende boek en deelt zijn bevindingen.
recensie
Algemeen management
24 juli 2025
Irene Keur
2-3 minuten leestijd
In Wat de boer niet zegt nemen Johan Weerkamp en Truke Zeinstra de lezer aan de hand van voorbeelden mee in de communicatie in agrarische familiebedrijven. Hierbij ligt de focus met name op de overname van het familiebedrijf. Irene Keur las het boek.
podcast
Leiderschap
24 juli 2025
Barbara Hoogenboom
1-2 minuten leestijd
In haar boek Rijp, geschreven samen met Tim van Lingen, verkent Barbara Hoogenboom wat systemisch leiderschap betekent. In De Boekenpraktijk vertelt ze hoe dit perspectief leiders helpt om niet alleen te sturen op doelen en resultaten, maar ook op relaties, patronen en betekenis.
recensie
Marketing
24 juli 2025
Peter Streefkerk
4-5 minuten leestijd
Aanbestedingen zijn berucht om hun strikte regels en hoge drempel. In haar boek ‘Niets is geen nul’ laat Ireen Boon zien dat juist kennis van die regels het verschil kan maken – en zelfs plezier kan opleveren. In zijn recensie licht Peter Streefkerk toe hoe dat werkt.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Recensies Alle Recensies
recensie
Algemeen management
23 juli 2025
Rudy Kor
3-5 minuten leestijd
Hoe breng je meer focus, effect en betekenis in je werk – zonder te verzanden in plannenmakerij of stress? In ‘Alle ballen op impact’ biedt Rini van Solingen een agile geïnspireerde aanpak met negen praktische impactversnellers. Rudy Kor las het boek en deelt in zijn recensie wat hem opviel.
recensie
IT-management / ICT
22 juli 2025
Rinus Verhart
3-4 minuten leestijd
AI belooft veel, maar de weg ernaartoe is zelden eenvoudig. In het boek ‘AI Agents’ laten Job van den Berg en Remy Gieling zien hoe organisaties AI praktisch kunnen inzetten én waar het vaak misgaat. In zijn recensie bespreekt Rinus Verhart waarom deze gids realistisch én waardevol is.
recensie
Coaching en trainen
22 juli 2025
Hans de Witte-van Mierlé
4-5 minuten leestijd
Soms is praten gewoon niet genoeg. In zijn boek ‘Prikkeldingen’ laat Willem Beekhuizen zien hoe onverwachte voorwerpen gesprekken losmaken, verrassen en doorbraken forceren. Hans de Witte van Mierle ontdekte hoe speelsheid en theorie daarin verrassend goed samengaan. In zijn recensie vertelt hij erover.
Interviews Alle Interviews
Interview
Strategisch management
21 juli 2025
Peter Spijker
5-6 minuten leestijd
Waarde creëren voor alle betrokkenen en tegelijkertijd winst maken. Dat is de benadering van Hendrik Jan van Es in ‘Conscious Business’. Hij plaatst álle stakeholders – medewerkers, klanten, de samenleving, aandeelhouders én het milieu – op gelijke voet. Ondernemers die bewust opereren, zijn veerkrachtiger in crisistijd en combineren economisch succes met maatschappelijke impact.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
17 juli 2025
Marianne ter Mors
4-6 minuten leestijd
Een pen. En echt papier. Je weet wel, dat spul dat je kunt vouwen of verscheuren. De meeste mensen kiezen liever een scherm. Maar daarmee mis je volgens Barbara Tammes een wereld vol creatief potentieel. In Magic click laat ze zien hoe je op papier een creatief dreamteam in jezelf activeert. Van leuk idee tot ijzersterke propositie!
Interview
Ondernemen
14 juli 2025
Bas Hakker
6-9 minuten leestijd
Een strategie om je bedrijf krachtig te positioneren is mooi. Maar als je je prestaties significant wilt verbeteren als ondernemer, begint dat met bewustwording van je innerlijke positionering. Want wie je bent en hoe dingen op jou overkomen, bepaalt waar je uitkomt. Dat is de boodschap van Marieke Pijler in haar boek ‘Onvergelijkbaar’.
Podcasts Alle Podcasts
podcast
Organisatiekunde
10 juli 2025
Joost Kampen
1-2 minuten leestijd
In de podcast De Boekenpraktijk spreekt Joost Kampen over zijn boek 'Veranderkundige methoden bij verwaarloosde organisaties' en zijn jarenlange werk met teams waarin het mis is gegaan. Volgens Kampen gaat het bij verwaarlozing in organisaties niet over slechte bedoelingen, maar over het langzaam verdwijnen van helderheid, kaders en veiligheid. Een gesprek.
podcast
Verandermanagement
26 juni 2025
Hans Vermaak
2-3 minuten leestijd
In zijn boek De logica van de lappendeken laat Hans Vermaak zien dat verandering niet begint met het grote verhaal, maar met doen wat er kan op je eigen stukje van het geheel. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk gaat hij in gesprek met Willem van Leeuwen over hoe professionals betekenisvol kunnen bijdragen aan taaie vraagstukken zoals duurzaamheid, zorg of onderwijs.
podcast
Verandermanagement
12 juni 2025
Daniël Wolfs
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'De Veranderfilosoof' roept Daniël Wolfs op tot meer reflectie in organisaties. In plaats van direct te grijpen naar modellen, stappenplannen en managementjargon, pleit hij voor het stellen van fundamentele vragen: waar ben je mee bezig, wat raakt je in je werk, en hoe verhoud jij je tot de missie van de organisatie?
Previews Alle Previews
preview
Psychologie
23 juli 2025
Elsbeth Boes
3-4 minuten leestijd
Je leven wordt leuker en lichter als je doet wat bij je past. En dat geldt zeker ook voor je werk. Werkgeluk bepaalt in sterke mate je levensgeluk en welzijn. Daarom maakten Elsbeth Boes en Marije van Regenmortel in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen een guided journal dat je helpt om je volgende carrièrestap bewust en met vertrouwen te zetten.
preview
IT-management / ICT
22 juli 2025
Richard Sitters
3-4 minuten leestijd
De digitale belofte is groot, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig. Zonder een stevige basis loopt technologische vernieuwing vast in fragmentatie, oplopende kosten en tegenvallende resultaten. In ‘De digitale organisatie’ laat Richard Sitters zien waarom samenwerking tussen business en I&A essentieel is. In zijn preview legt hij uit hoe dat werkt.
preview
Organisatiekunde
21 juli 2025
David Breugem
3-4 minuten leestijd
Veel organisaties hebben hun strategie wel op orde, maar worstelen met de vertaling ervan naar de werkvloer. Onduidelijke aansturing en rolverwarring liggen op de loer. In ‘Organisatielogica’ onderzoekt David Breugem hoe leiderschap weer in lijn kan komen met de bedoeling van de organisatie. In zijn preview deelt hij zijn inzichten.
Actueel Alles in Actueel
nieuws
Personeelsmanagement
14 juli 2025
Ido van der Waal
3-5 minuten leestijd
Hoogbegaafdheid kan conflicten met zich meebrengen met specifieke patronen. Hoogbegaafden voelen zich vaak onbegrepen en kunnen door hun leidinggevenden en collega’s als lastig, betweterig of drammerig worden gezien. Mediator Ido van der Waal schreef samen met Noks Nauta een boek over hoe dergelijke arbeidsconflicten ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze oplost.
nieuws
actueel
26 juni 2025
Marjan Maandag
3-4 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
nieuws
actueel
20 juni 2025
Managementboek Redactie
leestijd
Drie debuterende twintigers staan met hun boeken op de shortlist voor het Regenboogboek van het Jaar. Dat heeft Splinter Chabot als jurylid en oud-winnaar bekendgemaakt. De drie boeken zijn volgens lezers de beste lhbtiqa+-boeken van het afgelopen jaar. Deze publieksjuryprijs is een samenwerking tussen Lezerscommunity Hebban.nl en queer magazine Winq.
Opinie Alles in Opinie
column
Leiderschap
8 juli 2025
Liesbeth Tettero
2-3 minuten leestijd
Wat als je geen dikke huid hebt, maar wél wilt leiden? In haar column verkent Liesbeth Tettero de kracht van kwetsbaarheid, aan de hand van leiders als Jacinda Ardern en Mirjam van ’t Veld. Leiders die laten zien dat empathie geen zwakte is, maar een kracht. De zachte kracht die het verschil maakt.
column
Verandermanagement
1 juli 2025
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
‘Ik heb zelden zo’n deprimerend en neerbuigend boek gelezen’, zegt Ashley Goodall in het julinummer van Managementboek Magazine. Hij heeft het over de managementklassieker ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’
column
Algemeen management
24 juni 2025
Kim Jansen
2-3 minuten leestijd
Je hoeft als oudere generatie echt geen hoody te dragen, ‘cringe’ of ‘slay’ te roepen in vergaderingen of botox te overwegen om nog serieus genomen te worden. Die geforceerde aanpassing doet meer kwaad dan goed. Het leidt tot eenheidsworst, niet tot het benutten van generatiediversiteit.
Videos Alle Videos
video
Marketing
12 november 2024
Paul Hassels Mönning
leestijd
Duurzame verleiding werd genomineerd voor de PIM Marketing literatuurprijs en is inmiddels aan een herdruk toe. Reden temeer om dit boek eens van kaft tot kaft door te nemen en te bespreken. Het boek roept op om duurzaamheid niet als 'corvee' maar als een kans te zien. Liever spreken de auteurs Marjolijn Meynen en Ed Stibbe van leefzaamheid, want duurzaamheid 'klinkt zo duur'.
video
Personeelsmanagement
27 november 2023
leestijd
Derk van der Pol gaat op zoek naar de verhalen achter de boeken op Managementboek. In deze video gaat hij op bezoek bij Karen Sikkema en Michiel van Eunen. Zij zijn auteurs van het boek 'Spelen Werkt', Managementboek van het jaar 2023. Waarom werkt spelen? Wat maak je met dit perspectief nu meer mogelijk dan andere vormen van leren? Derk neemt het spel Jenga mee, immers: als spelen werkt, zal dat voor een interview toch ook zo gelden?
video
Verandermanagement
16 juni 2023
Thijs Homan, Rob Wetzels
leestijd
In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Thijs Homan en Rob Wetsels over hun boek 'Wat nu!? - Nieuw perspectief op gedragsverandering voor klimaat'. Het boek is geen lichte kost, maar een diepgaande verkenning van grootschalige gedragsverandering.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Meest gelezen
podcast
Organisatiekunde
10 juli 2025
Joost Kampen
1-2 minuten leestijd
In de podcast De Boekenpraktijk spreekt Joost Kampen over zijn boek 'Veranderkundige methoden bij verwaarloosde organisaties' en zijn jarenlange werk met teams waarin het mis is gegaan. Volgens Kampen gaat het bij verwaarlozing in organisaties niet over slechte bedoelingen, maar over het langzaam verdwijnen van helderheid, kaders en veiligheid. Een gesprek.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
20 juni 2025
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
We worden per uur 81 keer afgeleid. Eén op de vijf werknemers heeft burn-out klachten. En het is altijd tandje erbij, nooit tandje eraf. ‘Maar je kunt niet de hele dag pieken’, betoogt Oscar de Bos in ‘Focus Routine’. Het is tijd om ons werkritme aan te passen. Over leren leven en denken als een president; én acteer als een tijger die de hele dag lui ligt te wachten en alleen op zijn piekmoment achter zijn prooi aangaat.
Interview
Marketing
2 juli 2025
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
In de BtoB-marketing wordt alles steeds sneller, digitaler en efficiënter. Volgens Wing Cheung verliezen we daardoor het belangrijkste uit het oog: de relatie. In zijn boek ‘Word B2B Meesterverleider’ pleit hij voor een aanpak die lijkt op daten: eerst oprechte aandacht, dan pas zaken. Cheung: ‘Oefen geduld, investeer oprecht en ga voor relaties die blijven.’
Interview
Algemeen management
27 juni 2025
Peter Spijker
6-9 minuten leestijd
Luisteren is een van de meest onderschatte vaardigheden van de mens. We denken dat we het kunnen, maar horen alleen elkaars woorden en verstaan elkaar niet. Franka Rolvink Couzy beschrijft in ‘Superluisteren’ hoe veelomvattend goed luisteren is. Als het moderne leiders lukt op deze manier te luisteren, neemt volgens haar hun besluitvaardigheid flink toe.
Interview
Psychologie
7 juli 2025
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
Wat betekent het om anders bedraad te zijn, thuis, op school en op het werk? In dit interview vertelt de auteur van ‘Als alle breinen werken’ hoe haar nieuwe boek ‘Als alle breinen leren’ ontstond, waarom het onderwijs worstelt met neurodiversiteit en hoe haar leervuurmodel ouders en scholen praktische houvast biedt.