trefwoord
Belasting: Het Fundament van de Nederlandse Samenleving
Het kabinet past ieder jaar verschillende belastingen aan. Er wordt gekeken naar koopkracht voor alle Nederlanders en een goed ondernemersklimaat. En of er voldoende belasting wordt opgehaald voor gezonde overheidsfinanciën. Belasting vormt de ruggengraat van onze verzorgingsstaat en financiert alle publieke voorzieningen waar we dagelijks gebruik van maken.
In 2025 veranderen de belastingschijven wederom in Nederland. Hieronder lichten we de belangrijkste wijzigingen toe, zodat je precies weet hoe de belastingschijven er in 2025 uitzien. Het belastingstelsel is een complex geheel van regels, tarieven en voorschriften dat voortdurend in beweging is.
Boek bekijken
Praktische Belastinggidsen voor Burgers
Voor de meeste Nederlanders blijft het belastingstelsel een uitdaging. In 2025 komt er een extra belastingschijf bij in box 1. Ook zijn de grensbedragen van de boxen hoger. Daardoor houden werkenden en AOW'ers netto meer over. Gelukkig zijn er uitstekende praktische gidsen beschikbaar die helpen navigeren door de complexiteit van belastingaangifte en fiscale planning.
Boek bekijken
Spotlight: Tim de Bondt
Auteurs die schrijven over 'belasting'
Belasting voor Ondernemers en ZZP'ers
Ondernemers hebben te maken met een veelheid aan belastingverplichtingen. Van BTW-aangiften tot vennootschapsbelasting, van loonheffingen tot gemeentelijke belastingen. Het kabinet wil de fiscale verschillen tussen zelfstandig ondernemers en werkenden in loondienst verkleinen. Zo wordt de zelfstandigenaftrek volgens eerder besluit verder verlaagd van € 3750 naar € 2470. Daarnaast wordt er vanaf 1 januari 2025 weer volledig gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Organisaties die zzp'ers inhuren voor werk dat zij niet als zelfstandige uitvoeren, kunnen dan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 naheffingsaanslagen loonheffingen krijgen.
Boek bekijken
Boek bekijken
Een Kritische Blik op het Belastingsysteem
Niet alles rondom belastingen verloopt zoals bedoeld. Recente schandalen en onthullingen hebben laten zien dat het systeem kwetsbaar is voor misbruik en fouten. Het is belangrijk om ook kritisch te kijken naar hoe ons belastingstelsel functioneert en wie er werkelijk de rekening betaalt.
Boek bekijken
Spotlight: Jesse Frederik
Boek bekijken
Het boek onthult hoe multinationals belastingen weten te vermijden, terwijl gewone burgers wel betalen. Uit: Waarom niemand hier belasting betaalt* *behalve jij
De Filosofie achter Belastingheffing
Waarom betalen we eigenlijk belasting? En wie zou er het meest moeten bijdragen aan de gemeenschappelijke pot? Deze fundamentele vragen staan centraal in het debat over belastingrechtvaardigheid en de inrichting van ons fiscale stelsel.
Boek bekijken
Spotlight: Reinier Kooiman
Internationale Belastingaspecten
In een geglobaliseerde wereld hebben belastingen ook een internationale dimensie. Van belastingverdragen tot Europese harmonisatie, van offshore constructies tot digitale belastingen - de fiscale wereld reikt ver voorbij de Nederlandse grenzen.
Boek bekijken
Boek bekijken
Waarom woont Max in Monaco Inzicht in waarom succesvolle ondernemers en sporters kiezen voor fiscaal gunstige jurisdicties en welke lessen dit biedt voor belastingbeleid.
De Toekomst van Belastingheffing
Het Nederlandse belastingstelsel staat voor grote uitdagingen. Digitalisering, vergrijzing, klimaatverandering en internationale belastingconcurrentie vereisen fundamentele hervormingen. Het verbeteren van het belastingstelsel gaat continu door, ook met dit Belastingplan. Het kabinet neemt een aantal maatregelen omdat uit evaluaties blijkt dat bepaalde regelingen niet meer doen waarvoor ze bedoeld zijn of het geen efficiënte manier is om het doel te bereiken.
Of het nu gaat om praktische belastinggidsen, kritische analyses van het systeem, of diepgaande studies naar belastingfilosofie - kennis van belastingen is essentieel voor iedere burger en ondernemer. Want uiteindelijk gaat het bij belastingen om veel meer dan alleen cijfers: het gaat om de vraag hoe we onze samenleving willen inrichten en financieren.